9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ
13 Şubat 2019

9 MAYIS DÜNYA ÇÖLYAK GÜNÜ

            Çölyak ince bağırsakta gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjik bir sindirim sistemi hastalığı olup; çölyaklı kişilerin buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi gluten içeren tahıllardan uzak durması gerekmektedir.

            Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak hastalığı, bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Literatürde; çocukluk,ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür. Vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar.

            İlimizde merkez ve tüm ilçelerde Çölyak Günü olması dolayısıyla bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapıldı. Kalkandere Şaban Cengiz İlçe Entegre Hastanesi tarafından Kalkandere Çayırlı İlkokulu/Ortaokulu öğrencilerine yönelik eğitim verildi. Derepazarı Toplum Sağlığı Merkezi sağlık personeline, Derepazarı İlçe Müftülüğü personeline, İkizdere Hakkı Emine Ekşi İlçe Devlet Hastanesi personeline, İyidere Toplum Sağlığı Merkezi personeline  yönelik eğitim çalışması yapıldı. Sağlıklı Yaşam Aracı eşliğinde Derepazarı, Pazar, İyidere ilçelerimizde ve il merkezinde halka yönelik bilgilendirme çalışması yapıldı.

            Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.

            Yetişkinlerde karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı,  kas zayıflığı,  kansızlık ,  dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması,  ishal, kusma,   bezginlik,  nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları,  büyüme geriliği,  ağız içinde oluşan aftlar,    iştahsızlık, gaz şikayetleri,  eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler .

Çölyak hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler:

                   Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).

                   Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri.

                   Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b.

                   Guten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler.

                   Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir.

                   Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.

Glutensiz diyette ayrıca nelere dikkat edilir?

                   Doğal gıdalara önem verilmeli. (süt-et-balık-yumurta-sebze-kurubaklagil-pirinç-mısır-patates)

                   Okul ve dışarıda yemek yerken dikkatli seçimler yapılmalı.

                   Buğday unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat edilmeli.

                   Çok iyi bir etiket okuyucusu olunmalı . Etiketsiz gıda tüketiminde de çok dikkat edilmeli.

                   İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalı.

                   Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmeli.

Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri mevcuttur.  Bunlar:

Glutensiz un,  glutensiz makarna,  glutensiz şehriye,  glutensiz çikolata,  glutensiz kek, glutensiz kraker ,   glutensiz irmik,    glutensiz güllaç,  glutensiz bisküvi,   glutensiz tarhana.     

* Ayrıca gluten içermeyen karabuğday (greçka) üretilmekdir.