Rize’de “Tuza Dikkat Haftası” Etkinlikleri
14 Haziran 2024

"Tuza Dikkat Haftası" kapsamında Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi ve Merkez Toplum Sağlığı Merkezi tarafından farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler düzenlendi.

Aşırı miktarda tuz tüketimi, birçok sağlık problemine neden olmakta ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bir halk sağlığı problemine dönüşmektedir.

Dünyada ölümlerin yarıdan fazlasına bulaşıcı olmayan hastalıklar neden olurken; bunların %30’unu kalp-damar hastalıkları oluşturmaktadır. Bu hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörleri; aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkol kullanımıdır.

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıklarının en önemli risk faktörüdür ayrıca dünyadaki tüm ölümlerin %13’ünden sorumludur. Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarıdır. Günde 5 g’dan daha az tuz alımı inme riskini %23, kalp damar hastalıkları genel hızını %17 azaltmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde günlük alım 8-11 g olup Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde 5 g tüketim önerilmektedir.

20-26 Mayıs Tuza Dikkat Haftası kapsamında Müdürlüğümüze bağlı Hastaneler, İlçe Sağlık Müdürlükleri, İlçe Hastaneleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan personele konuya yönelik hizmet içi eğitimler verilmiş, stant açılarak afişler sergilenmiş ve broşürler halka dağıtılarak bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca Müdürlüğümüz diyetisyenleri tarafından okullarda ve diğer kurumlarda konuya yönelik eğitimler verilmiştir.

Tuza dikkat