10-16 Mart 2024 Pulmoner Rehabilitasyon Haftası
15 Mart 2024

10-16 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinliklerinin teması “Nefes Al, Hareket Et, Yaşadığını Fark Et” olarak belirlenmiştir.

Bu amaçla konuya yönelik 10-16 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası yapılan etkinliklerle Müdürlüğümüze bağlı tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, tüm İl ve İlçe hastaneleri ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli personellerimiz tarafından vatandaşlarımıza bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapılarak broşür dağıtılmıştır.

 Uzun süreli solunum problemi olan bireylerin, nefes darlığı hissetmeksizin hareket etmeleri veya normal günlük aktivitelerini yapmaları giderek güçleşmektedir. Pulmoner rehabilitasyon uygulamaları; hasta bireyin nefes darlığı ile başa çıkabilmesini, kendisini daha güçlü ve sağlıklı hissetmesini sağlar.

Halkımızın pulmoner rehabilitasyon hakkında bilgilendirilmesi ve farkındalıklarının artırılması, pulmoner rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurarak gereken müdahaleleri yaptırmalarının teşvik edilmesi, erken tanının ve pulmoner rehabilitasyonun hastalıklarla mücadeledeki yeri ve öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

 Pulmoner Rehabilitasyon; nefes darlığı ve günlük aktivitelerinde kısıtlanma, egzersiz kapasitesinde azalma gibi semptomları ciddi şekilde yaşayan kronik solunum hastalığı olan kişilere uygulanmakta olup doğrudan solunum hastalığına veya eşlik eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar için etkilidir.

Pulmoner rehabilitasyon programı en az 8 hafta süre ile haftada iki veya üç seans olacak şekilde, toplam 24 seans uygulanmalıdır. Bu nedenle, pulmoner rehabilitasyon merkezlerinde verilen egzersiz eğitimi, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme gibi sağlıklı yaşam öğretileri alışkanlık haline getirilip ‘yaşam tarzı’ olmalıdır.

Pulmoner rehabilitasyon üniteleri; göğüs hastalıkları hastaneleri, şehir hastaneleri, üniversite hastaneleri ve eğitim-araştırma hastanelerinde bulunmaktadır. Uzun süreli solunum hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediliyorsa, günlük aktivitelerin yapılmasında zorluk çekiliyorsa değerlendirme için göğüs hastalıkları uzmanına başvurulup; pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlana bilinir.

 




pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
pulmoner
Böbrek
Böbrek