Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin %11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiği, akciğer kanserinin bunun ardından %11.4 ile ikinci sıklıkta, kalın bağırsak kanserinin %10 ile üçüncü, prostat kanserinin %7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin %5,6 ile beşinci sıklıkta görüldüğünü duyurmuştur.
Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir.
Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dâhil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır.
Ulusal Kanser Kontrol Programımızda; tarama stratejilerinin yanı sıra korunma ve önleme programları ve halkın konuya ilişkin bilinçlendirilmesi çalışmaları da etkili olarak yürütülmektedir.
İlimizde de toplum tabanlı kanser taramaları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Ekim Ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında Rize Ticaret Borsası, Rize Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, RTEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Müdürlüğümüz işbirliğiyle Rize Çay Çarşısı'nda 25 Ekim günü stant açılarak halk eğitimi verilmiş, akşamında da burada bulunan çay bardağında meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla ''Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır'' sloganı gün boyunca Rize Çay Çarşısında yer alan bardak kulede ışıklandırma etkinliği yapılmıştır.
Aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji bölümü tarafından hasta ve hasta yakınlarına yönelik düzenlediği konseri öncesinde Rize Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ve KETEM birimi tarafından Kültür Merkezinde ve Şimal AVM’de stant kurularak farkındalık etkinlikleri yapılmıştır. Tüm ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerimizde halka yönelik eğitimler düzenlenerek bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.