Rize’de “Ben Olsaydım” Temalı Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Düzenledi
27 Nisan 2022

Bağımlılıkla mücadele kararları doğrultusunda 81 ilde gerçekleştirilen “Ben Olsaydım” temalı bağımlılık ile mücadele çalıştayı Rize’de başladı.

Valilik koordinasyonunda, İl Sağlık Müdürlüğünün sekretaryasında İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.   Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op.Dr.Seçkin Karaoğlu çalıştay hakkında genel bilgilendirici konuşmasını gerçekleştirdi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Karaoğlu, bağımlılıklar hakkında kısa bilgiler vererek uyuşturucu sigara alkol ve davranışsal bağımlılık olmak üzere dört gruba ayrıldığını söyledi. Tüm bağımlılık çeşitlerinin zaman içinde insan sağlığını ciddi boyutta zarar vererek fiziksel ve psikolojik değişikliğe yol açtığını, bağımlı kişinin toplumsal hayattan aileden kopmasına şiddete v e intihara kadar giden zararlara ve büyük travmalara yol açtığını belirtti. Aynı zamanda bağımlılıkla ilgili riskli dönemler ve riskli bireyler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.  

Sayın Karaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Katılımcı olan tüm tarafların içinde yer aldığı herkesin sorunları ve çözüm önerilerini rahatlıkça dile getirebileceği “Ben Olsaydım” etiketi kullanılarak ilçelerimizde çalıştaylar tamamlanmıştır. Bugün de ilimizde bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Çalıştay sonunda elde edeceğimiz görüş öneri proje ve faaliyetlerle ilgili il raporu hazırlanarak Sağlık Bakanlığına sunulacaktır. Tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim dedi.

Açılış konuşmasını yapan Rize Valisi Kemal ÇEBER, söz konusu programın toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini söyledi. Bu kapsamda çalıştayın önem arz ettiğini belirterek alt başlıkları hakkında bilgi veren ÇEBER, bağımlılıkla mücadelede herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Vali Çeber, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bağımlılıkla mücadele hepimizin topyekûn işin içinde olması, seferberlik anlayışı içerisinde bulunmamız gereken bir olay. Çünkü artık bu sadece bir sosyal problemin ötesinde, asayiş, toplumsal huzur ve güvenlik problemi olarak da ön plana çıktı. Onun için bu işin sadece emniyetimizin, kolluk gücümüzün, sağlıkçılarımızın mücadelesi şeklinde değil, toplumun tüm fertleri ve kesimleriyle yürütülmesi gerektiği gerçeğini, karşılaştığımız toplumsal olaylardaki sonuçlara baktığımızda bir kez daha görmüş oluyoruz." dedi.

Çeber’in konuşmalarından ardından ilin bağımlılıkla mücadele sunumu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Asuman OKUR tarafından gerçekleştirilerek oturumlara geçildi. İlk oturumda Davranışsal Bağımlılık konusunu ele alındı.  Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Sümeyra Naralan ve Doç. Dr. Zeki Karataş moderetörlüğünde gerçekleştirildi. İkinci oturumda Uyuşturucu Bağımlılığı konusu değerlendirildi. İl Kültür Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu ve Beyaz Karanfil Derneği Başkanı Birsen Ertan oturumu yöneterek gün sonu değerlendirmesi gerçekleştirildi.

Çalıştayın ikinci gününde ilk olarak Tütün Bağımlılığı konusu ele alındı. İlk oturum Prof. Dr. Leyla Karaoğlu ve Doç. Dr. Neslihan Özçelik moderetörlüğünde gerçekleştirildi. Dr. Öğrt.Üyesi Meltem Puşuroğlu ve Op. Dr. Seçkin Karaoğlu moderetörlüğünde günün ikinci oturumunda ise Alkol Bağımlılığı konusu değerlendirildi. Değerlendirmeler ve katılımcıların önerileri ile çalıştay program tamamlandı. 


WhatsApp Image 2022-04-27 at 14.33.21 (1).jpeg
IMG_7519.JPG
IMG_7470.JPG
IMG_7397.JPG
IMG_7416.JPG
IMG_7272.JPG