Ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” olarak kutlanmakta ve hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla organizasyonlar düzenlenmektedir.
Toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı, erkeklerde ise akciğer ve prostat kanserleri bulunurken, her iki cinste ise bağırsak kanseri üçüncü sırada yer almaktadır. Tespit edilen lezyonlar henüz kanser oluşmadan saptandığında kanser nedeniyle ölümün önlenebilmesi veya düşük evrede saptandığında kişinin yaşam kalitesinin korunabilmesi belirli aralıklarla uygulanan kanser taramalarının önemini ciddi anlamda gözler önüne sermektedir.
Ülkemizde ulusal kanser tarama programı kapsamında ücretsiz olarak toplum tabanlı meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır. Böylelikle kanser taramaları ile kanseri erken evrede yakalanması sağlanırken, kanser kontrol planı doğrultusunda tütün ürünleri ve alkol kullanımının azaltılması, meyve ve sebzeden zengin beslenmek, fiziksel aktivitelerin arttırılması ile ideal kilonun korunması da kanser riskini önemli ölçüde azaltacaktır.
Kanser konusunda toplumda farkındalık oluşturulması kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ücretsiz olarak sunulan meme, serviks ve kolorektal kanser taramaları ilimizde Aile Hekimliği Birimlerinde, KETEM’lerde (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılmaktadır.