“10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü” etkinlikleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ardeşen İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İkizdere Hakkı Emine Ekşi İlçe Entegre Hastanesi tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak amacıyla “Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü” etkinlikleri düzenlendi.
Düzenlenen etkinlikler; İkizdere Belediye Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Halk Eğitim Müdürü, İlçe Müftüsü, İlçe Tarım Müdürü, İlçe Mal Müdürü, Ziraat Bankası Müdürü, İkizdere Hakkı Emine Ekşi İlçe Entegre Hastanesi Müdürü, İlçe Nüfus Müdürü, Tulumpınar Köyü Muhtarı, İkizdere Anadolu İmam Hatip Lisesi, Fazliye Hüseyin Turanlı Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, Ardeşen İlçe Sağlık Müdürü, Ardeşen Işıklı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, sağlık personelleri, kamu kurum ve kuruluş personelleri ve halkın katılımıyla gerçekleşti.
Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde katkı oluşturmanın yanı sıra toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik ederek gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturmaktadır.
Hareketsiz yaşam, modern toplumlar için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin de önünde dördüncü sırada yer almaktadır.
Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır.
Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 ön sonuçlarına göre; Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık için fiziksel aktivite önerilerini karşılamayanların sıklığı 19 yaş ve üzeri bireylerde %37,6’dır.
Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli fiziksel aktivite yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.