Rize’de “1-7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri
09 Nisan 2019

1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için ilimiz ilçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

4 Nisan 2019 tarihinde Güneysu Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Güneysu Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda “İçindeki Düşmanı Erken Tanı” konulu eğitim düzenlenmiştir.

Düzenlenen eğitime konuşmacı olarak katılan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu ve Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nilüfer Emen Kanser hastalığı ve kanserde erken tanı hakkında konuşma ve sunumlarının ardından konferansa katılan Hülya Cerrahoğlu ve Elif Meral Kanser hastalığıyla mücadelelerini ve yaşadıkları tecrübelerini paylaştılar.

Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür.

Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır.

Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi,2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV -DNA ile tarama ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuvara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak taranmaktadır.  Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar ilimizde RTEÜ Eğitim Araştırma Hastanesinde faaliyet gösteren Tarama Sonrası Teşhis Merkezimize yönlendirilmektedir.