TUZA DİKKAT HAFTASI
4-10 Mart 2019
“Restoranlar, Kafeler, Süpermarketlerden Alınan Gıdalarda Gizli Tuz Mevcuttur.”
İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında kutlanmakta olan “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri kapsamında ilimiz Merkez Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Gülbahar Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine yönelik “Tuz Kullanımının Sağlık Üzerine Zararlı Etkileri, Obezite, Sağlıklı Beslenme ve Diyabet” konularında eğitim verildi. Ayrıca Güneysu Toplum Sağlığı Merkezi tarafından kent meydanında kurulan halk pazarında halka ve kamu kurumlarında çalışmakta olan personellere konu ile ilgili broşür dağıtımı ayrıca bilgilendirme yapıldı.
Diyetimizdeki fazla tuzun, kan basıncını arttırarak (hipertansiyona neden olarak) inme ve kalp hastalığı riskini yükselttiğini biliyoruz. İnme ve kalp hastalıkları da dünya çapında en önemli ölüm ve sakatlık nedenlerinden ikisi olarak gösterilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığı veya tepeleme bir çay kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu(sodyumu) da kapsamaktadır. Bazı ülkelerde ana tuz kaynağı birey tarafından eklenen tuzdur, ancak bu sadece tuzluktan gelmez: soya sosu gibi tuzlu soslar, tuzun dünyadaki diyetlere büyük katkılarıdır. Ancak birçok ülkede, yediğimiz tuzun % 80'e varan kısmı, işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda, ekmek, kahvaltı gevrekleri veya hazır yemekler gibi veya restoran yemeklerinde, kafeterya yemeklerinde ve ev dışında kalan diğer yerlerde bulunan tuzlardan gelmektedir.
Ayrıca bireysel olarak da insanların evlerinde yemeklerini hazırlarken daha az tüketmesi, daha az tuz kullanmasının teşvik edilmesi önerilmektedir. Devlet, sağlık profesyonelleri, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, gıda ve içecek sektörü, lokantalar, restoranlar ve hatta bireysel olarak; gıdalarımızın içerdiği yüksek tuz ve bunun sağlığımıza zararlı etkileri konusunda farkındalığımız yüksek olmalıdır. Politika yapıcıların rehberliğinde tuz azaltma çalışmasının; gıda ve içecek sektörü ve toplu beslenme yapılan lokanta, restoran, pastane, kafe, vb gibi toplu beslenme yapılan yerler ve bunlarla ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde yapılması önerilmektedir. 2017 yılında DSÖ işbirliğinde Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilen “Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırması (Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri -2017)”na göre günlük kişi başı tuz yaklaşık tüketiminin 10 g/gün olduğu saptanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği günlük tüketim miktarının iki katıdır.